Hälsosam livsstil – här hittar du de bästa tipsen!

Hälsosamma viner – finns det?

Att ha en hälsosam livsstil innebär inte enbart att du ser över din kost, att du håller igång kroppen eller att du undviker ohälsosamma fetter, tobak och alkohol. Just alkohol är något som många associerar med en dålig livsstil som kan påverka kroppen negativt – och visst stämmer det till viss del. Det är aldrig bra när det blir för mycket av det goda, men med hälsosamma viner kan du åtminstone njuta med lite bättre samvete.

Älskar du viner ska du naturligtvis kunna njuta av god dryck till mat, tillsammans med vänner på fest eller under en mysig hemmakväll med din partner. Vi har plockat ut egenskaper hos viner som har visat sig vara lite mer hälsosamma än andra. Många viner med dessa egenskaper kan du beställa hos Vinoteket som erbjuder hemleverans på sina drycker. Här hittar du även välsmakande mousserande vin för de festligare tillfällena.

4 viktiga egenskaper för ett hälsosamt vin

Alkoholhalt – Ju lägre alkoholhalt ett vin har, desto bättre är det också för din kropp. Löper du hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar är ett vin med 7,5 till 10 volymprocent att rekommendera.

Kalorier – Undvik gärna viner som är alldeles för söta. Dessa innehåller oftast mycket socker, något som i sin tur innebär fler kalorier.

Rött är bättre än vitt – Gillar du röda viner ligger du i framkant. Rött vin som är gjort på druvorna Grenache, Merlot och Pinot noir är att rekommendera, eftersom de har en lägre antocyaninhalt.

Surhet – Det sägs att ju surare vin, desto hälsosammare. Det beror inte enbart på att mängden socker är lägre, utan även på mängden tannin.