Hälsosam livsstil – här hittar du de bästa tipsen!

Bästa hälsotipsen för starkare tänder

Efter mjölktänderna har fallit och vuxentänderna kommit fram får du inga fler chanser att ta hand om dina tänder. Dina vuxentänder är nämligen den enda uppsättning som du kommer att få och därför är det extra viktigt att du tar hand om både tänder, emalj och tandkött för att få en sundare och mer hälsosam mun. Majoriteten av alla människor som vill stärka emalj och tandkött vänder sig till munskölj, tandläkare och fluortandkräm, och visst är dessa bra, men genom en sund och bra livsstil kan du främja betydligt mer än så.

De allra flesta är väl medvetna om att socker inte är bra för varken kropp eller tänder, men sanningen är att ditt näringsintag överlag också har en påverkande effekt. Här nedan listar vi några tips som främjar en hälsosam livsstil, samtidigt som de minskar risken för munproblem, tandköttssjukdomar och karies. Skulle det vara så att du redan har fått problem med dina tänder är det naturligtvis viktigt att du vänder dig till en duktig tandläkare. Hos Södertandläkarna kan du få professionell vård av kompetenta och duktiga tandläkare med många år i branschen. Södertandläkarna hjälper både barn och vuxna och erbjuder även tandvårdsförsäkringar.

Bättre livsstil ger bättre munhälsa

1. Gå på regelbundna tandläkarbesök

Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan du alltid ha koll på hur dina tänder och ditt tandkött mår. En professionell klinik som Södertandläkarna kan inte bara hjälpa dig med karies, tandlossning eller andra tandproblem, utan de kan även göra regelbundna kontroller för att upptäcka eventuella problem i tid.

2. Dra ner på intaget av kolhydrater

Genom att minska intaget av kolhydrater kan du också minska risken för bakterieangrepp på dina tänder. Kolhydrater hittar du i t.ex. gryn, pasta, ris och bröd, men också i godis. Bakterierna som finns på dina tänder älskar kolhydrater och kan växa sig större och starkare med hjälp av dessa. Ju mer ”näring” du ger bakterierna, desto större är risken för karies och syraangrepp.

3. Boosta med kalcium och magnesium

Dina tänder slits i takt med att du blir äldre, men annat slitage kan också påverka tändernas emalj och göra tänderna svagare och mindre motståndskraftiga. Genom att äta tillskott av magnesium och kalcium kan du se till att stärka emaljen och minska risken för tandproblem. Om du har en stark emalj är det inte bara svårare för bakterier att få fäste, utan även risken för missfärgningar minskar.

4. Undvik småätande

Har du letat efter tips på hur du snabbt och enkelt kan förlora några trivselkilon har du säkerligen sett att du bör undvika småätande. Småätande är inte bra för ämnesomsättningen, men det är inte heller bra för dina tänder. Det gäller även när det kommer till drycker som inte är vanligt vatten. Det bästa är om du kan undvika att äta och dricka mer än 3-5 gånger om dagen. Du bör alltså inte äta och dricka mer än vid just dina måltider, förutsatt att du inte dricker vatten. Det ska även gå minst 30 min mellan varje måltid.