Hälsosam livsstil – här hittar du de bästa tipsen!

Motion som livsstil

Motion och träning blir en livsstil och en vana för den som har ”lärt” sig att ständigt röra på sig. För den som växer upp i ett hem där alla sportar blir det naturligtvis lättare.

Motion och träning förhindrar sjukdom

Den är allmänt känt att motion förhindrar sjukdom, både depressiva tillstånd och och stress. Det stärker också självförtroendet och uppfattningen om dig själv. Det ger en social tillhörighet och stärker på något sätt människan roll i samhället. Den som motionerar regelbundet minimerar risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och t ex stroke och diabetes eller fetma. Cancer minskar också hos den motionerande befolkningen.

Det är inte mycket som behövs, och man kan göra det man tycker är roligt eller mindre belastande. 30 minuters löpning eller promenad i rask takt per dag gör en himmelsvid skillnad för din egen hälsa. Den som sitter timme efter timme får en ökad risk för sjukdom.

Hjärnhälsa

Träning och motion är bra även för hjärnhälsan. När du tränar bildar hjärnan fler kopplingar och förbindelserna mellan nervcellerna stärks. Tänk på att hjärnan är en dator omgiven av ett nätverk. När kopplingarna är starka får hjärnan också ett gott minne. Enligt Tomas Deierborg, docent i neurovetenskap och forskare i hjärn-inflammationer, fungerar hjärnan bättre ju mer du tränar.

Studien på Vasaloppsåkare visar också att det finns skillnader de mest vältränade och de mindre vältränade. De som åker snabbast och tränar hårdast löper minst risk att få någon av hjärnsjukdomarna. Fysisk träning påverkar kroppens olika delar på olika sätt.