Hälsosam livsstil – här hittar du de bästa tipsen!

Så äter du rätt

Vad innebär det egentligen att äta rätt? De flesta av oss har ett hum om vad nyttig mat är, även om man ofta inte har riktigt så bra koll som man tror. Visste du till exempel att frukt innehåller mängder av socker och inte alls rekommenderas i samma utsträckning som grönsaker? Men frågan är inte bara vad som är nyttigt, utan även när man ska äta för att verkligen hålla en hälsosam kost.

Goda rutiner

Att äta rätt handlar till stor del om goda rutiner. Börja dagen med en frukost och avsluta kvällen med en måltid, gärna runt kl.19.00. Att äta sent är inte rekommenderat av flera anledningar. Det rekommenderas oftast att äta tre stora måltider och två mellanmål som ger energi. En fiberrik kost som knäckebröd från Wasa med mycket grönsaker, omättade fetter och magert protein är bra val.

Om du äter mycket snabbmat eller skräpmat idag, även sent på kvällen, kan det ta lite tid att få in en bra rutin. Den goda nyheten är att när du väl har vant dig kommer du att må riktigt bra.

Att fasta eller inte fasta?

Många läkare rekommenderar numera så kallad intermittent fasting. Det går ut på att du fastar under ett antal timmar, inklusive under natten när du sover. Ett enkelt sätt att fasta är att inte äta efter kl. 19.00 eller 20.00, vilket ändå inte är rekommenderat. Sedan äter du först när du är hungrig, oavsett om klockan är 07.00 eller 12.00. Då får du en hel del timmar då kroppen inte bränner glukos, utan ketoner, vilket har en hel del hälsofördelar. Det bör nämnas att fastande ska göras gradvis och helst efter en diskussion med läkare.

Att äta smart