Hälsosam livsstil – här hittar du de bästa tipsen!

Farligt eller ofarligt?

Finns det farliga eller riskabla livsstilar? Vi kan utsätta oss för mer eller mindre fara i livet, detta är val som vi gör – eller som vi präglas att göra under vår uppväxt.

Vad är farligt?

Tobak är den farligaste riskfaktorn till en sämre livsstil, men matvanor är också en stor del i ohälsan och för tidig död bland svensk befolkning. Största riskfaktorn är för lite av fullkorn, för lite sallad, grönsaker och frukter, mer rött kött än vi klarar av och salt. Människor gillar salt. Övervikt är en annan riskfaktor som ofta beror på mathållning och brist på motion.

Andra riskfaktorer är exempelvis social ojämlikhet. Detta påverkar hur vi äter. Socialt utsatta människor drabbas oftare av hjärtsjukdomar, diabetes och fetma. Drogmissbruk och våld är också faktorer som leder in på destruktiva livsstilar. Det finns kemiska produkter som inte är bra för människor och det kan medföra fara att hantera dem. Exempel på detta är lösningsmedel som aceton och lacknafta, hårspray, färg, lysrör eller knappcellsbatterier med kvicksilver som är ett av de farligaste miljögifterna.

Människor som gör mindre bra val tenderar också till att ta högre risker med omgivningen, det finns en lägre medvetenhet och en lägre motståndskraft.

Miljögifter

Detta är kemikalier som EU klassat som farliga för hälsan och miljön. Men även om de är särskilt farliga finns de i produkter som vi träffar på varje dag. De är också långlivade och lagrar sig inuti din kropp, där kan de orsaka cancer och skapa kroppen på flera olika sätt. Dessa gifter kan finnas i varor som du köper, här följer exempel på innehåll du ska undvika:

  • Oktyl + nonylfenol, AP/APE (alkylfenol/alkylfenoletoxylat) i textilier.
  • Bromerade flamskyddssmedel i elektronik, möbler, textilier.
  • Ftalater (DEHP, DBP, BBP, DINP, DNOP och DIDP) i PVC, kablar, leksaker.
  • Hög- och perfluorerande kemikalier.
  • Silver i strumpor, skor, kylskåp t ex.
  • Triclosan i tandkräm, sportkläder, deo t ex.